Ojca Grande przepisy na zdrowe życie, cz. 1: co jeść i pić, by być zdrowym długie lata
Warzywa, owoce i woda to podstawa
Wiosna i lato dają tak wiele możliwości - stragany pełne są świeżych produktów. Ciepłe dni sprzyjają aktywności fizycznej. Ojciec Grande namawia, by z tych dobrodziejstw korzystać.
Warzywa i owoce najlepiej kupować latem u lokalnych dostawców, w pomorskich gospodarstwach ogrodniczych. Szczególnie doceniajmy pomidory. I to w każdej postaci! Zawierają likopen - czerwony barwnik niezniszczalny w procesie przetwarzania, obecny także w ketchupie i przecierach.
- W okresie letnim jedzmy surowe. Pizzę polewajmy grubo sosami pomidorowymi - im bardziej są stężone, odparowane, o głębszym czerwonym zabarwieniu, tym lepiej - podpowiada zakonnik.
W diecie prozdrowotnej ojciec Grande zaleca jedzenie brokułów, a zwłaszcza kiełków. Zachęca, by surowe dodawać do sezonowych sałatek, twarożków, serwować na kanapkach. Znajdują się w nich całe złoża sulfurofanu (związku siarki i azotu), który neutralizuje czynniki rakotwórcze.
- Zalecam też inne warzywa z rodziny krzyżowych: kapusta powstrzymuje rozwój raka płuc, ta sama kapusta, brukselka, wspomniane brokuły i kalafior osłaniają przed wrzodami żołądka, chronią jelito grube. I jedzmy je na półsurowo - radzi.