Ojca Grande przepisy na zdrowe życie, cz. 1: co jeść i pić, by być zdrowym długie lata
Unikajmy toksyn
Takich najprostszych, służących zdrowiu dań, niespapranych żadną chemią, jest w polskiej kuchni co niemiara i każdy może je we własnym domu upitrasić. Kiedy rozmawiam z moimi pacjentami o tym, że człowiek może dożyć do 120 lat, jeśli mądrze o siebie zadba, nieraz słyszę pytanie: - A skąd ojciec o tym wie? Otóż wiem z obserwacji czynionych przez lata mojego pobytu w azjatyckiej Syberii, a także już później odwiedzając Ukrainę. Spotykałem na swojej drodze ludzi odżywiających się w prosty, naturalny sposób, bez wprowadzania do organizmów chemicznych toksyn, i spokojnie dożywających setki z okładem.
Kiedy zacząłem upowszechniać te swoje spostrzeżenia, znaleźli się uczeni medycy, którzy je potwierdzili, podobnie jak kilka innych moich, wcześniej mocno niepopularnych stwierdzeń, dotyczących na przykład braku szkodliwości cholesterolowej jajek, wyższości masła nad margaryną, ostatnio także wpływu surowej wody na zdrowie człowieka...