Nie lubisz zup? A szkoda! Poznaj aż 8 powodów, dlaczego warto jeść zupy nawet codziennie!
Zupy są łatwe w przygotowaniu
Wbrew obiegowym opiniom, przygotowanie zupy nie jest czasochłonne – wystarczy 20-30 minut, by mieć gotowy obiad. Najmniej kłopotliwe są pod tym względem zupy krem. By je przygotować, wystarczy wybrać bazowe warzywo np. brokuł, kalafior, marchew czy dynię, które po pokrojeniu na mniejsze kawałki trzeba umieścić w garnku z wodą lub bulionem, 1-2 pokrojonymi ziemniakami (nadadzą kremowej konsystencji) oraz przyprawami. W ich roli sprawdzi się liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Oprócz tego, by poprawić smak zupy, warto dodać posiekaną cebulkę podsmażoną na niewielkiej ilości oleju i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ostatnim krokiem jest zmiksowanie składników na gładką masę, gdy poszczególne składniki będą miękkie. W przeciwnym razie zupa będzie grudkowata.