9 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wbrew obiegowym opiniom, przygotowanie zupy nie jest...
fot. ziashusha/123RF

Nie lubisz zup? A szkoda! Poznaj aż 8 powodów, dlaczego warto jeść zupy nawet codziennie!

Zupy są łatwe w przygotowaniu

Wbrew obiegowym opiniom, przygotowanie zupy nie jest czasochłonne – wystarczy 20-30 minut, by mieć gotowy obiad. Najmniej kłopotliwe są pod tym względem zupy krem. By je przygotować, wystarczy wybrać bazowe warzywo np. brokuł, kalafior, marchew czy dynię, które po pokrojeniu na mniejsze kawałki trzeba umieścić w garnku z wodą lub bulionem, 1-2 pokrojonymi ziemniakami (nadadzą kremowej konsystencji) oraz przyprawami. W ich roli sprawdzi się liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Oprócz tego, by poprawić smak zupy, warto dodać posiekaną cebulkę podsmażoną na niewielkiej ilości oleju i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ostatnim krokiem jest zmiksowanie składników na gładką masę, gdy poszczególne składniki będą miękkie. W przeciwnym razie zupa będzie grudkowata.

Zobacz również

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

Rozjaśnij cienie pod oczami w 15 minut. Naturalne i tanie kosmetyki masz pod ręką

Rozjaśnij cienie pod oczami w 15 minut. Naturalne i tanie kosmetyki masz pod ręką

Polecamy

Boczek wycofany z obrotu. Wykryto w nim bakterie. Sprawdź, czy masz go w lodówce

Z OSTATNIEJ CHWILI
Boczek wycofany z obrotu. Wykryto w nim bakterie. Sprawdź, czy masz go w lodówce

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

Kto nie może jeść grejpfrutów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

O TYM SIĘ MÓWI
Kto nie może jeść grejpfrutów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie