Nie lubisz zup? A szkoda! Poznaj aż 8 powodów, dlaczego warto jeść zupy nawet codziennie!
Zupę może jeść każdy, z pewnymi wyjatkami
Jedzenie zup polecane jest osobom w każdym wieku. Dzieciom po 6. miesiącu życia można podawać przecierane warzywa w formie zupy krem, by w kolejnych rozszerzyć menu maluszka o danie zawierające kawałki mięsa i warzyw. Starsze dzieci mogą bez obaw jadać każdego rodzaju zupy, dostarczając do organizmu wiele cennych substancji odżywczych.
Zdrowi dorośli nie muszą modyfikować podstawowej receptury ulubionej zupy. Osobom dbającym o szczupłą sylwetkę polecane są zupy wielowarzywne z niewielką ilością tłuszczu i przygotowane na chudym mięsie. Diabetycy i osoby z insulinoopornością powinny dodawać do zup pełnoziarniste kasze, makaron lub ryż, natomiast unikać ziemniaków. Osobom z zaburzeniami czynności przewodu pokarmowego polecane są zupy krem, które nie obciążają układu trawiennego. Ta forma (szczególnie z mięsem) sprawdzi się dla osób starszych mających problemy z gryzieniem. Kaloryczność takiej zupy można dodatkowo zwiększyć, dodając do niej dobrej jakości masło lub oliwę z oliwek.
Należy jednak mieć na uwadze, że osoby z dną moczanową nie powinny jadać zup na wywarach mięsnych, lecz warzywnych. Natomiast cierpiący na zgagę, refluks i wrzody powinni unikać zupy pomidorowej, szczawiowej i kapuśniaku, czyli tych o kwaśnym smaku. Jedzenie zupy szczawiowej jest z kolei przeciwwskazane osobom z kamicą nerkową.