Nie daj się zmylić. Te owoce mogą poważnie zaszkodzić, a nawet zabić! Zobacz, jak wyglądają toksyczne dzikie owoce i nigdy ich nie zbieraj
Trujące jagody w lesie. Psianka
Psianka to pnącze o owocach tak trujących, że niebezpieczne dla życia może być spożycie już 6 sztuk. Dotyczy to gatunków takich, jak m.in. psianka słodkogórz (Solanum dulcamara, na zdjęciu), psianka czarna (S. nigrum) i psianka paprykowata (S. pseudocapsicum). Zawartość toksycznych związków, do których należą alkaloidy i glikozydy, rośnie w miarę dojrzewania jagód.
Powodują pobudzenie, a następnie porażenie ośrodka oddechowego w mózgu, rozpad czerwonych krwinek i uszkadzanie komórek narządów wewnętrznych. Objawy zatrucia to bóle brzucha, nudności, gwałtowne biegunki, zawroty głowy, rozszerzenie źrenic, niepokój i lęki, duszność, gorączka, drgawki pieczenie w jamie ustnej, przyspieszenie pracy serca, ospałość, zaburzenia świadomości i jej utrata, a także zgon. Może pojawić się też jednak symptom nietypowy w postaci obniżenia temperatury ciała.