9 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zielone warzywa liściaste uznaje się za jedną z...
fot. Brenna Huff/unsplash.com

Najlepsze produkty bogate w błonnik. Nie wszystkie są równie zdrowe i polecane! Ten błonnik na zaparcia i odchudzanie jest najlepszy

Warzywa liściaste

Zielone warzywa liściaste uznaje się za jedną z najzdrowszych grup warzyw. W zalecanej codziennej dawce 5 porcji tych produktów powinno się uwzględniać całą porcję „liści”. Należą do produktów o najniższej zawartości kalorii (od ok. 15 kcal dla sałat i szpinaku do 30 kcal dla roślin kapustnych), a przy tym mają wysoką wartość odżywczą. Oprócz zestawu składników mineralnych (nie zawsze dobrze przyswajalnych ze względu na obecność szczawianów – są obecne m.in. w szpinaku i botwinie) oraz witamin z grupy B, zapewniają też pokaźne dawki odtruwającego organizm chlorofilu, który działa przeciwzapalnie w układzie trawienia. Jednocześnie mają sporo błonnika, bo przy tak niskiej energetyczności dostarczają od 1,5 nawet do ponad 3,5 g na 100 g.

Zobacz również

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Polecamy

Boczek wycofany z obrotu. Wykryto w nim bakterie. Sprawdź, czy masz go w lodówce

Z OSTATNIEJ CHWILI
Boczek wycofany z obrotu. Wykryto w nim bakterie. Sprawdź, czy masz go w lodówce

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

Wycofane jajka. Zagrożenie durem brzusznym

PILNE
Wycofane jajka. Zagrożenie durem brzusznym