Najlepsze produkty bogate w błonnik. Nie wszystkie są równie zdrowe i polecane! Ten błonnik na zaparcia i odchudzanie jest najlepszy
Warzywa liściaste
Zielone warzywa liściaste uznaje się za jedną z najzdrowszych grup warzyw. W zalecanej codziennej dawce 5 porcji tych produktów powinno się uwzględniać całą porcję „liści”. Należą do produktów o najniższej zawartości kalorii (od ok. 15 kcal dla sałat i szpinaku do 30 kcal dla roślin kapustnych), a przy tym mają wysoką wartość odżywczą. Oprócz zestawu składników mineralnych (nie zawsze dobrze przyswajalnych ze względu na obecność szczawianów – są obecne m.in. w szpinaku i botwinie) oraz witamin z grupy B, zapewniają też pokaźne dawki odtruwającego organizm chlorofilu, który działa przeciwzapalnie w układzie trawienia. Jednocześnie mają sporo błonnika, bo przy tak niskiej energetyczności dostarczają od 1,5 nawet do ponad 3,5 g na 100 g.