3 z 11
Poprzednie
Następne
Najgorsze dodatki do sałatki. Te produkty zepsują danie z warzyw, dodając mu niezdrowych związków i niepotrzebnych kalorii
Szynka do sałatki
Wędliny należą do najbardziej niezdrowych produktów, a to ze względu na zawartość konserwantów zapewniających im też różowy kolor. Do grupy tych produktów oprócz szynki czy polędwicy zalicza się też kiełbasy, kabanosy czy boczek. Zawierają azotyn sodu, który łatwo ulega przemianom do rakotwórczych nitrozamin.
Do sałatek warto dodawać więc mięsa pieczone, najlepiej samodzielnie, ale także gotowe. Szczególnie polecana jest pierś kurczaka lub indyka (warto dobrze je zamarynować i piec we własnej wilgoci, np. w pergaminie, by nie były zbyt suche), a także podudzia drobiowe. Te nadają się na modne obecni mięso szarpane, są też bardziej czerwone w kolorze i zastąpią tłuściejszą wieprzowinę.