Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy
Enoki
Płomiennica zimowa, zimówka aksamitnotrzonowa, enoki lub enokitake (Flammulina velutipes), nazywana też złotymi igłami, to grzyb zarówno kulinarny, jak i o działaniu medycznym. Grzyby są smaczne i atrakcyjne wizuwalnie; te hodowlane mają biały kolor, podczas gdy w naturze przyjmują barwę żółtą do brązowej.
Enoki dostępne są w sklepach azjatyckich w postaci chłodzonej, ale także hodowane w Polsce, natomiast wyciągi z płomiennicy wchodzą w skład suplementów wspomagających organizm w stresie, obniżonej odporności i niskim poziomie energii.
Zawarte w płomienicy sterole oraz polisacharydy stymulują układ immunologiczny do walki z infekcjami i rakiem, chronią hepatocyty i komórki nerwowe, wspomagając stan pacjentów z upośledzonymi zdolnościami poznawczymi na skutek rozwoju demencji.