Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy
Reishi
Lakownica żółtawa, reishi, lingzhi lub mannetake (Ganoderma lucidum) ze względu na swoje działanie nazywana jest grzybem nieśmiertelności. Przyjmowana jest głównie w formie preparatów doustnych.
W medycynie azjatyckiej G. lucidum, a także inne odmiany grzyba, używana jest od co najmniej 4 tysięcy lat, będąc jednocześnie najdłużej znanym grzybem leczniczym.
Reishi działa korzystnie na wszystkie narządy wewnętrzne i jest całkowicie nietoksyczny. Pozyskiwany z niej polisacharyd o nazwie ganoderan jest stosowany u pacjentów rakiem – wspomaga układ odpornościowy, łagodzi nudności i uszkodzenia nerek związane z chemioterapią, natomiast u osób z HIV i AIDS przyczynia się do korzystnego przybierania na wadze.
Według licznych badań poświęconych rishi, których przegląd opublikowano m.in. w „Mycosphere 9(5)”, związki obecne w grzybie zwalczają najgroźniejsze bakterie, często nabywające gen odporności na antybiotyki, takie jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Bacillus subtilis, Salmonella typhi i Pseudomonas aeruginosa, jak również wirusy, m.in. HIV i HBV.
Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, chroni DNA przed wolnymi rodnikami, zapobiegając mutacjom genetycznym.