Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy
Maitake
Żagwica listkowata, znana jako maitake (Grifola frondosa) to smaczny grzyb kulinarny, który jest źródłem antynowotworowego beta-glukanu o nazwie grifolan, natomiast lecznicze polisacharydy z maitake noszą nazwę frakcji MD. Jak donosi m.in. „Mycoscience”, związki te mogą niszczyć wirus HIV; poza tym wspomagają w organizmie aktywność limfocytów Th, a także sprzyjają znacznej regresji niektórych nowotworów.
W badaniach poświęconych związkom leczniczym z maitake obserwowano poprawę objawów u pacjentów z rakiem wątroby, płuc i piersi, a także zwiększoną aktywność układu immunologicznego i zmniejszenie efektów ubocznych przy zastosowaniu chemioterapii. Korzystne działania tego typu opisano m.in. na łamach „Integrative Oncology”.
Z badań wynik, że maitake może obniżać poziom glukozy we krwi o 30 proc., ciśnienie skurczowe – o 7 proc., a rozkurczowe – 0 9,4 proc., a ponadto wspomagać leczenie przy infekcji WZW B, HIV i Candida albicans.