4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szpinak również jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego,...
fot. Jacqueline Howell/Pexels.com

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Szpinak

Szpinak również jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego, a porcja 100 g obfituje w 193 mcg witaminy B9. Liście tej rośliny zawierają luteinę i zeaksantynę, czyli związki wspierające pracę narządu wzroku. Dzięki filtrowaniu promieni UV zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka i tzw. kurzej ślepoty.

Szpinak jest również źródłem edyksteronu, który jako związek anaboliczny działa podobnie do testosteronu – dlatego mężczyźni, chcąc zwiększyć siłę i masę mięśniową, często w swojej diecie mają znaczne ilości szpinaku. Dodatkowo ten produkt obniża poziom glukozy we krwi i uwrażliwia komórki na działanie insuliny.

Zobacz również

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Polecamy

Może spowodować uzależnienie, a nawet śmierć. Ekspert przestrzega przed muchomorami

AKTUALIZACJA
Może spowodować uzależnienie, a nawet śmierć. Ekspert przestrzega przed muchomorami

Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada

O TYM SIĘ MÓWI
Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada

Wycofane jajka. Zagrożenie durem brzusznym

PILNE
Wycofane jajka. Zagrożenie durem brzusznym