Jedzenie w szpitalach ma być lepsze i zdrowsze. Projekt rozporządzenia ministerstwa zdrowia już po konsultacjach
Zakończyły się konsultacje projektu rozporządzenia regulującego kwestię szpitalnych diet. Wytyczne mają być takie same w całym kraju. Rozporządzenie definiuje 15 diet od podstawowej przez łatwostrawną i papkowatą po specjalną do żywienia przez zgłębnik. Każda dieta ma mieć opcję modyfikowana np. do diety wegetariańskiej czy bezglutenowej, a także indywidualne opcje eliminujące wybrane produkty. Diety mają być zapisywane pacjentom w formie kodu.
Dla każdej diety ministerstwo opracowało dokładną charakterystykę i listę dozwolonych i niewskazanych produktów. Nawet na diecie podstawowej pacjenci nie dostaną pasztetowej, wątrobianki czy salcesonu, zupy mają być bez kostki rosołowej i niezabielane, we wszystkim ma być ograniczona sól.
Słowem diety mają być lepsze, ale nie w sensie oczekiwanym przez pacjentów. Ci bowiem skarżą się często na słaby smak dań.
Zdjęcie ilustracyjne.
CZYTAJ DALEJ>>>>
.