Jedzenie w szpitalach ma być lepsze i zdrowsze. Projekt rozporządzenia ministerstwa zdrowia już po konsultacjach
Osobny projekt ustawy złożyli posłowie Lewicy. Chcą, aby stawka dzienna w szpitalach była nie niższa niż 120 proc. godzinowej płacy minimalnej brutto.
Tymczasem szpitale regionu łódzkiego zapewniają, że już teraz pacjent ma do wyboru wiele opcji. W Piotrkowie Trybunalskim catering szpitalowi zapewnia firma zewnętrzna, do wyboru jest sześć diet: normalna, lekkostrawna, wątrobowa, cukrzycowa, przecierana oraz wysokobiałkowa. Szpital w Sieradzu gotuje sam, kuchnie są w dwóch lokalizacjach: w głównej siedzibie oraz w ośrodku psychiatrycznym w Warcie, wydają w sumie około tysiąca zestawów dziennie. Do wyboru są diety: zwykła, niskokaloryczna, wegetariańska, wegańska, bez laktozy.
- Jest też możliwość wyłączenia z diety produktu, na który pacjent jest uczulony, na przykład truskawek czy pomarańczy – wyjaśnia Grażyna Kieszniewska, rzeczniczka prasowa szpitala.
Zdjęcie ilustracyjne.
CZYTAJ DALEJ>>>
.