4 z 7
Poprzednie
Następne
Jak obniżyć wysoki cholesterol? Tak w naturalny sposób zmniejszysz ryzyko rozwoju miażdżycy. Wypróbuj produkty na obniżenie cholesterolu
Orzechy i nasiona
Orzechy i nasiona to znakomite źródło witamin i związków mineralnych, które wspierają pracę układu krążenia. Dodatkowo orzechy są tłuste, a znaczną część stanowią kwasy omega-3 i omega-6. Wystarczy 20 g orzechów dziennie, czyli niepełna garść, aby po kilku tygodniach zaobserwować spadek poziomu cholesterolu LDL i wzrost frakcji HDL. W codziennej diecie mogą zatem znaleźć się orzechy ziemne, włoskie, laskowe i pekan, dodatkowo warto jeść również migdały, pestki słonecznika, pestki dyni i sezam. Należy jednak pamiętać, że są to dość kaloryczne przekąski, dlatego nie powinno się przekraczać łącznej ilości 45-50 g dziennie.