Jak dbać o wzrok? Rób te 6 rzeczy regularnie dla zdrowia twoich oczu. Wyostrzą wzrok, zahamują krótkowzroczność i zmniejszą ryzyko jaskry
Zadbaj o dietę
Dieta dla wzroku powinna zawierać duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, luteiny, cynku oraz witamin A, C i E. Składniki te zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób oczu takich jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćma, czy zapobiegają krótkowzroczności lub nie dopuszczają do jej pogłębiania się. Aby cieszyć się dobrym wzrokiem jedz więc zielone warzywa liściaste (np. jarmuż, szpinak, sałata i kapusta), tłuste ryby morskie (łosoś, tuńczyk), wieprzowina, jajka, owoce cytrusowe lub soki z nich wyciskane, pietruszka, morele, buraki, owoce morza i orzechy, fasola i inne roślinne źródła białka.
Warto podkreślić, że owoce jagodowe takie jak jagody leśne, czyli borówki czarne oraz borówki amerykańskie zawierają również korzystne dla zdrowia oczu antocyjany, czyli barwniki, które są silnymi przeciwutleniaczami. Uszczelniają one naczynia krwionośne w gałce ocznej oraz działają przeciwzapalnie, dzięki czemu wpływają na poprawę ostrości wzroku.