Spis treści
Z lasu do laboratorium. Błyskoporek podkorowy nową bronią w walce z rakiem?
Naukowcy z Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie opatentowali sposób ekstrakcji substancji aktywnych z błyskoporka podkorowego. Ten grzyb pasożytniczy z rodziny szczeciniakowatych, rozwija się głównie na pniach drzew liściastych, gdzie jako patogen prowadzi do rozkładu drewna przez indukowanie białej zgnilizny.

Mimo swojej niszczycielskiej natury w świecie roślin, od wieków ceniony jest w medycynie ludowej. Z błyskoporka przygotowywano napary i nalewki, które wykorzystywano jako wsparcie przy problemach trawiennych, bólach brzucha. Grzyb stosowano też zmiany skórne, również te pochodzenia nowotworowego.
Naukowcy z Rzeszowa opatentowali innowacyjny sposób ekstrakcji
Jak poinformowała uczelnia, patent został przyznany przez Urząd Patentowy RP.
– Przedmiotem wynalazku jest sposób ekstrakcji substancji aktywnych z błyskoporka podkorowego (Inonotus obliquus). Badania wykazały, że poszczególne sposoby ekstrakcji pozwalają na uzyskanie ekstraktów o różnej zawartości substancji aktywnych, tj. polisacharydów, polifenoli, tri- i diterpenoidów czy barwników – podano w komunikacie dla Polskiej Agencji Prasowej.
Profesor Konrad Szychowski z Katedry Biotechnologii i Biologii Komórki WSIiZ zaznaczył, że opracowana i opatentowana metoda ekstrakcji pozwala otrzymać sproszkowaną formę związku, charakteryzującą się szczególnie korzystnymi właściwościami biologicznymi.
– Dzięki temu substancja może znaleźć zastosowanie we wspomaganiu leczenia chorób nowotworowych oraz w preparatach łagodzących procesy zapalne skóry – dodał.
Naukowcy zwracają uwagę, że preparat zawiera wiele aktywnych składników, przede wszystkim polisacharydy, polifenole, tri- i diterpenoidy oraz barwniki.
Substancje te mają właściwości przeciwzapalne, wspierają ochronę wątroby oraz korzystnie wpływają na pielęgnację skóry i leczenie jej schorzeń.
Projekt pt. „Sposób ekstrakcji substancji aktywnych z błyskoporka podkorowego” był realizowany w ramach konkursu grantowego organizowanego przez Podkarpackie Centrum Innowacji. W realizację projektu zaangażowani byli oprócz prof. Konrada Szychowskiego także dr Bartosz Skóra, mgr Urszula Binduga oraz prof. Tadeusz Pomianek z WSIiZ.
Źródło: PAP








