Dynia, arbuz i melon – poznaj zdrowotne właściwości roślin dyniowatych!
ARBUZ - KAWON
Arbuz jest gatunkiem roślin dyniowatych. Z zewnątrz pięknie zielony, wewnątrz niespodziewanie kryje intensywnie różowy lub żółty, soczysty miąższ z czarnymi pestkami. Wywodzi z się z Afryki Południowej, gdzie rośnie dziko, a udomowiony został krajach północnych tego kontynentu. W XI-XII wieku dotarł do Europy – do krajów basenu morza śródziemnego – a obecnie jest znany na całym kontynencie.
Arbuz, niezastąpiony jest w upalne dni, bowiem w 92 proc. składa się z wody. Nawadnia, działa moczopędnie i pomaga niwelować obrzęki. Arbuz nie jest owocem kalorycznym – stąd nawet duża porcja nie wpłynie negatywnie na sylwetkę. Miąższ arbuza, podobnie jak wszystkich roślin dyniowatych, jest zasobny w witaminę C, potas i beta-karoten.
Zawiera także likopen – cenny związek przeciwutleniający, zawarty w dużych ilościach w przetworach z pomidorów, a także cytrulinę – aminokwas o działaniu wspomagającym regenerację mięśni po wysiłku fizycznym i wspomagającym leczenie nadciśnienia.
Cytrulina w organizmie przekształcana jest do innego aminokwasu – argininy, który stymuluje wydzielanie tlenku azotu w śródbłonku naczyń krwionośnych, co powoduje rozszerzenie ich i obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.