Dynia, arbuz i melon – poznaj zdrowotne właściwości roślin dyniowatych!
OGÓREK
Dużym zaskoczeniem może okazać się, że ogórek zaliczany jest do rodziny roślin dyniowatych. Wywodzi się najprawdopodobniej z Indii, z podnóża gór Himalajów. Do ludów słowiańskich dotarł za czasów Bizancjum i wówczas mówiono o nim „angurion”, czyli niedojrzały.
Ogórki szklarniowe krótkie lub długie, a także ogórki gruntowe dostępne są w sklepach prawie cały rok – choć latem są zdecydowanie smaczniejsze. Te drugie, gruntowe występują w wielu odmianach, które można podzielić na:
• ogórki sałatkowe – do sałatki szwedzkiej i na pikle,
• ogórki do kwaszenia – na tradycyjne ogórki kiszone i małosolne,
• ogórki na korniszony i do konserwowania – najczęściej niewielkie i twarde – dobrze chłoną aromaty ziół i przypraw.
Podobnie jak cukinia, ogórki są bardzo niskokaloryczne, gdyż w aż 97 proc. składają się z wody. Zawierają sporo potasu, a także niewielkie ilości wapnia, magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Ogórki pomagają łagodzić obrzęki wywołane zatrzymywaniem się wody w organizmie, są łatwostrawne i działają orzeźwiająco.