Dynia, arbuz i melon – poznaj zdrowotne właściwości roślin dyniowatych!
PATISON
Patison, często nazywany letnią dynią, to podobnie jak cukinia i kabaczek – odmiana dyni zwyczajnej. W odróżnieniu od podłużnej cukinii, najczęściej okrągłej, kulistej dyni, patison kształtem przypomina talerz UFO o falistych brzegach.
Kolebką tego warzywa jest najprawdopodobniej Ameryka Północna, a w krajach śródziemnomorskich został rozpowszechniony dzięki Hiszpanom. Początkowo uprawiany był wyłącznie jako roślina ozdobna, ze względu na wyjątkowy kształt owoców.
Najsmaczniejsze są młode, nieduże patisony, których nie trzeba obierać. Starsze warzywa wymagają pozbawienia skórki, która jest twarda i trudna do rozgotowania. Patisony mają smak delikatniejszy niż dynia i delikatny aromat. Pod względem wartości odżywczej najbliższe są cukinii. Podobnie jak ona dostarczają niewielu kilokalorii, sporo potasu, magnezu i beta-karotenu.
Patisony to warzywo idealne do przetworów domowych. Drobne, młode okazy zalane marynatą i szczelnie zamknięte w słoiku, będą zimą ciekawym dodatkiem do dań obiadowych i surówek.