4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W szczypiorku znajdziemy cholinę i kwas foliowy oraz...
fot. sifotography/123rf.com

Dlaczego warto jeść szczypiorek? Pozytywnie działa na mózg, wzrok i kości. Te korzyści cię zaskoczą. Sięgaj po niego nie tylko na wiosnę

Wspomaga pamięć

W szczypiorku znajdziemy cholinę i kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Cholina bierze udział w wytwarzaniu neuroprzekaźników w mózgu. Wiele badań wskazuje, że niedobór choliny w organizmie zaburza funkcje poznawcze i przyczynia się do rozwoju demencji i choroby Alzheimera.

Natomiast foliany i witaminy z grupy B korzystnie oddziałują na układ nerwowy, a także pozytywnie wpływają na nastrój i kondycję psychiczną. Połączenie choliny i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, w szczypiorku może wspomagać pamięć i zapobiegać rozwojowi demencji oraz innych chorób neurodegeneracyjnych mózgu.

Zobacz również

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Rozjaśnij cienie pod oczami w 15 minut. Naturalne i tanie kosmetyki masz pod ręką

Rozjaśnij cienie pod oczami w 15 minut. Naturalne i tanie kosmetyki masz pod ręką

Polecamy

Leczenie SMA w Polsce. Nowa nadzieja dla pacjentów

NASZ PATRONAT
Leczenie SMA w Polsce. Nowa nadzieja dla pacjentów

Mononukleoza, czyli choroba pocałunków. Poznaj jej objawy

Mononukleoza, czyli choroba pocałunków. Poznaj jej objawy

Te kolorowe bulwy to superfood. Pomogą w odchudzaniu, poprawią wzrok i odmłodzą

Te kolorowe bulwy to superfood. Pomogą w odchudzaniu, poprawią wzrok i odmłodzą