4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W szczypiorku znajdziemy cholinę i kwas foliowy oraz...
fot. sifotography/123rf.com

Dlaczego warto jeść szczypiorek? Pozytywnie działa na mózg, wzrok i kości. Te korzyści cię zaskoczą. Sięgaj po niego nie tylko na wiosnę

Wspomaga pamięć

W szczypiorku znajdziemy cholinę i kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Cholina bierze udział w wytwarzaniu neuroprzekaźników w mózgu. Wiele badań wskazuje, że niedobór choliny w organizmie zaburza funkcje poznawcze i przyczynia się do rozwoju demencji i choroby Alzheimera.

Natomiast foliany i witaminy z grupy B korzystnie oddziałują na układ nerwowy, a także pozytywnie wpływają na nastrój i kondycję psychiczną. Połączenie choliny i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, w szczypiorku może wspomagać pamięć i zapobiegać rozwojowi demencji oraz innych chorób neurodegeneracyjnych mózgu.

Zobacz również

Przewoził nielegalnych migrantów, mając zakaz prowadzenia pojazdów

Przewoził nielegalnych migrantów, mając zakaz prowadzenia pojazdów

Marsz Godności w Kaliszu

NOWE
Marsz Godności w Kaliszu

Polecamy

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

GIF wydał decyzję: ponowne dopuszczenie do obrotu - Zodgane (8.05)

GIF wydał decyzję: ponowne dopuszczenie do obrotu - Zodgane (8.05)

Wycofana czekolada! Może być groźna dla alergików

Wycofana czekolada! Może być groźna dla alergików