Dieta przy Hashimoto – co jeść, a czego unikać, gdy choruje tarczyca?
Związki goitrogenne
NIE! Dieta w chorobie Hashimoto powinna chronić tarczycę przed działaniem produktów „kradnących” z organizmu cenny jod, który jest niezbędny do syntezy jej hormonów. Źródłem antyodżywczych substancji wiążących jod, nazywanych związkami wolotwórczymi czy goitrogenami, są przede wszystkim warzywa kapustne, takie jak kapusta, jarmuż, brukselka, kalafior, brokuł, rzodkiewki, kalarepa, rzepa, brukiew czy gorczyca, czyli główny składnik musztardy. W nieco mniejszym stopniu jod wiążą też związki zawarte w innych produktach, takich jak m.in. nasiona soi, orzeszki ziemne i pinii, kasza jaglana, chrzan, szpinak, bataty, truskawki, gruszki, brzoskwinie, siemię lniane i zielona herbata. Zawartość związków wolotwórczych można zmniejszyć nawet o 30 proc., gotując zawierające je produkty bez pokrywki.