5 z 15
Poprzednie
Następne
Dieta lekkostrawna – przepisy. Zobacz pomysły na proste dania – lekkostrawny obiad, kolację i śniadanie. Sprawdź, jak je zrobić
Kanapka z szynką z kurczaka i bazylią
Na śniadanie i/lub inny posiłek lekkostrawnej diety zaleca się jedzenie jasnego pieczywa – może to już bułka pszenna lub biały chleb, ewentualnie w razie dobrej tolerancji można spożywać niewielkie porcje pieczywa graham (z drobnymi otrębami).
Kromkę pieczywa można posmarować masłem lub wysokogatunkową miękką margaryną, a na wierzchu położyć chudą wędlinę, taką jak polędwica lub szynka z kurczaka, indyka, wołowa lub wieprzowa, ale w małej ilości (ok. 35 g dziennie). Na kanapkę można też kłaść plasterki pieczonego mięsa, chudego twarogu lub białego sera (choć sery takie jeszcze lepiej rozdrobnić, przygotowując pastę). Dozwolone są dodatki warzywne takie jak sałata, cykoria, parę listków bazylii czy pomidor bez skórki.