7 z 15
Poprzednie
Następne
Dieta lekkostrawna – przepisy. Zobacz pomysły na proste dania – lekkostrawny obiad, kolację i śniadanie. Sprawdź, jak je zrobić
Pierś kurczaka gotowana na parze z ziołami
Łatwostrawna dieta zaleca sięganie po chude mięso wołowe, cielęce czy z piersi kurczaka lub indyka. Kawałki mogą być gotowane, duszone, pieczone we własnej wilgoci, przygotowane w formie potrawki, pulpetów czy budyniu. Najłatwiej ugotować lub upiec je w zamkniętym naczyniu lub pergaminie, a dodatkowo można wtedy nadać im aromatu, obkładając mięso smacznymi przyprawami ułatwiającymi trawienie, np. gałązkami bazylii, koperku, lubczyku, pietruszki czy tymianku, a także plasterkami cytryny bez skórki.
Do mięsa można przygotować sos koperkowy, majerankowy, potrawkowy albo inny z dodatkiem niezbyt tłustej śmietanki, masła lub żółtka, albo podprawiany zawiesiną mąki i mleka.