Dieta antywirusowa – 10 naturalnych produktów, które warto jeść każdego dnia. Zobacz, jak wspomóc odporność!
Czosnek i imbir
W diecie antywirusowej oczywistym wyborem wydaje się czosnek – i słusznie, bo oprócz bakterii i grzybów skutecznie zwalcza też wirusy. Swoją efektywność zawdzięcza organicznym związkom siarki z allicyną oraz siarczkiem diallilu i triallilu na czele, które wchodzą w reakcję z grupami tiolowymi różnych enzymów mikrobów.
Czosnek okazał się zwalczać m.in. koronawirusa zakaźnego zapalenia oskrzeli (IBV), wirusów wywołujących zapalenie płuc, wirusów grypy typu A i B, HIV, HSV1 i HSV-2, rotawirusów i rinowirusów.
Natomiast dla imbiru potwierdzono działanie polegające na zwalczaniu wirusów takich jak m.in. wirus grypy IAV, opryszczki (HSV-2), RSV (syncytialny wirus oddechowy), rinowirusa, retrowirusa czy kaliciwirusa kociego (FCV), który jest surogatem ludzkiego norowirusa Norwalk.
Podobnie jak ząbki czosnku, kłącze imbiru należy spożywać w postaci świeżej, ponieważ podczas suszenia tracą wiele ze swoich właściwości. Idealną propozycją jest tradycyjna azjatycka pasta imbirowo-czosnkowa z dodatkiem odrobiny oleju (a najlepiej i chili), która wzbogaca smak i właściwości potraw.