Dieta antywirusowa – 10 naturalnych produktów, które warto jeść każdego dnia. Zobacz, jak wspomóc odporność!
Jarmuż
Jarmuż to najbogatsze odżywczo warzywo z rodziny krzyżowych, ale korzystne związki są obecne we wszystkich roślinach spokrewnionych z kapustą. Należą do nich glukozynolany, w tym indole takie jak indolo-3-karbinol (I3C), który wykazał działanie przeciwko wirusom takim jak m.in. HSV-1, HSV-2 czy grypy typu IAV (podtyp H1N1).
Istnieją też inne mechanizmy antywirusowego działania roślin krzyżowych. Na przykład na łamach „Nature Immunology” opisano, że zawarte w nich związki białkowe oddziałują na naturalne komórki limfoidalne (ILC) znajdujące się w układzie pokarmowym, uruchamiając ich produkcję przez włączana przez gen T-bet. Komórki odpornościowe ILC wytwarzają hormon interleukinę-22 (IL-22), który jest też syntetyzowany w odpowiedzi na infekcje, m.in. wywołane przez niektóre wirusy, w tym HIV-1, HBV, HCV, rotavirus, MCMV, coxsackie czy denga. Z kolei według Journal of Virology” IL-22 ogranicza stan zapalny płuc podczas infekcji wirusem grypy typu A i zapobiega rozwojowi wtórnego zakażenia bakteryjnego.
Jarmuż warto spożywać na surowo w koktajlach, a także gotowany na parze w sałatkach, podsmażany w daniach obiadowych czy pieczony jako chrupiącą przekąskę.