Dieta antywirusowa – 10 naturalnych produktów, które warto jeść każdego dnia. Zobacz, jak wspomóc odporność!
Grzyby shiitake
Nie tylko twardnik japoński (shiitake) zwalcza wirusy – tak działają wszystkie grzyby, w tym handlowe. Jednak ten pierwszy ma niezwykle długą historię zastosowania leczniczego i został szczegółowo przebadany. Do jego cennych związków należy m.in. należący do polisacharydów beta-glukan o nazwie lentinan. W badaniach na wyciąg z grzyba wrażliwe były m.in. wirusy HIV, HPV, polio (PV-1), czy BVDV i BoHV-1.
W licznych badaniach nad wyższymi grzybami z klasy podstawczaków (a więc „kapelusznikami”) dowiedziono, że zawarte w nich polisacharydy i inne związki (m.in. białka, glikoproteiny, terpenoidy, melaniny czy nukleozydy) zwalczają wiele ludzkich wirusów, m.in. opryszczki, grypy, zapalenia wątroby, HIV, Zachodniego Nilu czy ospy prawdziwej.
Grzyby warto jeść co najmniej kilka razy w tygodniu, korzystając nie tylko z suszonych shiitake (do gotowania), ale też z pieczarek, boczniaków i rodzimych gatunków suszonych.