Dieta antywirusowa – 10 naturalnych produktów, które warto jeść każdego dnia. Zobacz, jak wspomóc odporność!
Oliwki i oliwa
Choć największe stężenie aktywnego związku o nazwie kwas elenowy występuje w liściach oliwki europejskiej (stosowanych w formie suplementu diety), jego cennym źródłem są również oliwki i pozyskiwana z nich oliwa. Odkryto, że jest on silnym czynnikiem antywirusowym, a jego działaniu podlegają m.in. wirusy grypy, opryszczki, polio czy coxsackie, ponieważ blokuje produkcję enzymów umożliwiających ich replikację, czyli namnażanie się.
Na co dzień warto więc zastąpić zwykły olej oliwą, byle wyciskaną na zimno z użyciem środków mechanicznych, której szeroki wybór jest dostępny w sklepach. Jest to najlepszy tłuszcz do smażenia, choć najlepiej wykorzystywać go na zimno, np. do sosów sałatkowych czy jako dip, po dodaniu ziół i przypraw.