Dieta antywirusowa – 10 naturalnych produktów, które warto jeść każdego dnia. Zobacz, jak wspomóc odporność!
Kokos
Choć olej kokosowy już nie raz został fałszywie okrzyknięty panaceum na liczne bolączki, aktualnie planowane są badania potwierdzające jego skuteczność w stosunku do SARS-CoV-2, które mogłyby być przeprowadzone nie tylko na Narodowym Uniwersytecie Singapuru, ale także w USA. Naukowcy uważają, że to obiecujący środek, który nie tylko wykazał w badaniach swoje właściwości antymikrobiologiczne, ale jest też tani, szeroko dostępny w rejonach objętych epidemią koronawirusa i całkowicie bezpieczny.
Badania potwierdziły, że zawarty w nierafinowanym oleju kokosowym kwas laurowy, który stanowi ok. 50 proc. jego masy, zostaje przekształcany w organizmie do monolaurynu, a ten jest efektywny przeciwko wirusom HIV, HSV-1, odry, cytomegalowirusom, wirusom VSIV, Epsteina-Barr czy maedi-visna. Zbadany mechanizm tego działania to wg „Brazilian Journal of Medical and Biological Research” niszczenie otoczek wirusów i zakłócanie ich dojrzewania.
Małe ilości oleju kokosowego, a także czipsów i wiórków kokosowych czy purée z miąższu, można dodawać do potraw, uwzględniać w deserach, koktajlach, domowych słodyczach czy ciepłych napojach.