5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nadmorska roślina o nazwie soliród zielny (Salicornia...
fot. gate74/pixabay.com

Czym zastąpić sól w potrawach? 10 zamienników soli kuchennej, które sprawdzą się w diecie przeciw nadciśnieniu o obniżonej zawartości sodu

Soliród

Nadmorska roślina o nazwie soliród zielny (Salicornia europaea) jest słonolubnym sukulentem, który utrzymuje w swoich tkankach zwiększone ilości soli oraz wody. Dzięki temu zastępuje sól w kuchni, wzbogacając dania również w inne składniki smakowe i odżywcze, m.in. sole mineralne i antyoksydanty. Soliród spożywa się na surowo, blanszowany i gotowany. Pasuje do dań warzywnych, ziemniaków jajek, mięs, ryb i owoców morza. Zawiera tylko 7 proc. sodu, podczas gdy sól zawiera aż 38 proc. tego pierwiastka. Jest dostępny m.in. w sklepach internetowych.

Zobacz również

Puchar Tymbarku. Do Warszawy pojadą spełniać swoje wielkie marzenia

Puchar Tymbarku. Do Warszawy pojadą spełniać swoje wielkie marzenia

Hutnik nie zatrzymał Kotwicy w drodze do 1. ligi

Hutnik nie zatrzymał Kotwicy w drodze do 1. ligi

Polecamy

GIF wydał decyzję: ponowne dopuszczenie do obrotu - Zodgane (8.05)

GIF wydał decyzję: ponowne dopuszczenie do obrotu - Zodgane (8.05)

Chipsy i solone orzeszki zamień na zdrowe przekąski. Od nich nie przytyjesz

Chipsy i solone orzeszki zamień na zdrowe przekąski. Od nich nie przytyjesz

Pierwszy człowiek z implantem Neuralink i awaria wszczepu w jego mózgu

Pierwszy człowiek z implantem Neuralink i awaria wszczepu w jego mózgu