Czym są superfoods? Oto 10 superproduktów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Zadbaj o zdrowie i włącz je do diety
Nasiona chia
Nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica), blisko spokrewnionej z miętą i innymi ziołami, są już dość znane, lecz wciąż niedoceniane.
Podobnie do siemienia lnianego obfitują w żelujący, rozpuszczalny w wodzie błonnik, wielonienasycone kwasy omega-3 w postaci kwasu alfa-linolenowego i wiele innych cennych składników odżywczych.
W odróżnieniu od lnu tłuszcze zawarte w nasionach chia są chronione są przez antyoksydanty i stosunkowo grubą łupinę, przez co tak szybko nie jełczeją. Proces ten powoduje nie tylko utratę cennych właściwości, ale też powstawanie toksycznych związków.
Nasiona chia zawierają aż 14 procent białka, stanowią też dobre źródło manganu, magnezu, wapnia i cynku. Są sycące, wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową, wrażliwość komórek na insulin i poziom cholesterolu LDL we krwi. Powinny być spożywane po namoczeniu i w umiarkowanych dawkach, najlepiej do 20 g dziennie.
Porcja 3 g: 13 kcal, 0,9 g tłuszczu, 0,6 g białka, 1,1 g błonnika oraz 540 mg kwasów omega-3.