9 z 13
Poprzednie
Następne
Czym są superfoods? Oto 10 superproduktów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Zadbaj o zdrowie i włącz je do diety
Camu-camu
Jagody południowoamerykańskiego krzewu Myrciaria dubia mają kolor wiśni i kwaskowaty, lekko cierpki smak. Są wyjątkowo bogatym źródłem witaminy C – już porcja ważąca 3 g (łyżeczka) zapewnia 90 mg tego związku, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik.
Inne bogactwa camu-camu to potas, żelazo i wapń, a także antyoksydacyjne polifenole, a zwłaszcza kwas elagowy. Dzięki temu spożywanie tych owoców pomaga regulować poziom glukozy we krwi, obniżać jej ciśnienie i zwalczać niebezpieczne patogeny.
Porcja 3 g: 9,5 kcal, 0,1 g cukru, 0,1 g tłuszczu, 0,2 g białka, 0,8 g błonnika.