4 z 9
Poprzednie
Następne
Czy pomidora można łączyć z ogórkiem i przechowywać w lodówce? Poznaj najczęstsze fakty i mity na temat pomidorów i przetworów z tych warzyw
Przetwory pomidorowe są mniej wartościowe od surowych pomidorów MIT
Najwięcej wartości odżywczych mają surowe warzywa i owoce, najlepiej uprawiane we własnym ogródku, bez użycia środków chemicznych i spożywane niedługo po ich zerwaniu. Jednak w przypadku pomidorów przetwory takie jak przeciery czy passaty są równie wartościowe, co surowe warzywa. Zwykle nie zawierają one żadnych innych składników poza pomidorami, a dzięki pasteryzacji zachowują większość cennych mikroelementów oraz witamin i mają długą przydatność do spożycia. Dodatkowo przetwory pomidorowe zawierają większą ilość likopenu, ponieważ mają one mniej wody, co sprawia, że składnik ten jest bardziej skoncentrowany. Natomiast dzięki obróbce termicznej ten cenny antyoksydant staje się łatwiej przyswajalny przez organizm.