4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najwięcej wartości odżywczych mają surowe warzywa i owoce,...
fot. larryratt/123rf.com

Czy pomidora można łączyć z ogórkiem i przechowywać w lodówce? Poznaj najczęstsze fakty i mity na temat pomidorów i przetworów z tych warzyw

Przetwory pomidorowe są mniej wartościowe od surowych pomidorów MIT

Najwięcej wartości odżywczych mają surowe warzywa i owoce, najlepiej uprawiane we własnym ogródku, bez użycia środków chemicznych i spożywane niedługo po ich zerwaniu. Jednak w przypadku pomidorów przetwory takie jak przeciery czy passaty są równie wartościowe, co surowe warzywa. Zwykle nie zawierają one żadnych innych składników poza pomidorami, a dzięki pasteryzacji zachowują większość cennych mikroelementów oraz witamin i mają długą przydatność do spożycia. Dodatkowo przetwory pomidorowe zawierają większą ilość likopenu, ponieważ mają one mniej wody, co sprawia, że składnik ten jest bardziej skoncentrowany. Natomiast dzięki obróbce termicznej ten cenny antyoksydant staje się łatwiej przyswajalny przez organizm.

Zobacz również

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

Polecamy

Rzadki wirus w ściekach. To pierwszy taki przypadek. GIS: „sytuacja alertowa”

Rzadki wirus w ściekach. To pierwszy taki przypadek. GIS: „sytuacja alertowa”

Boczek wycofany z obrotu. Wykryto w nim bakterie. Sprawdź, czy masz go w lodówce

Z OSTATNIEJ CHWILI
Boczek wycofany z obrotu. Wykryto w nim bakterie. Sprawdź, czy masz go w lodówce

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca