Czy pomidora można łączyć z ogórkiem i przechowywać w lodówce? Poznaj najczęstsze fakty i mity na temat pomidorów i przetworów z tych warzyw
Pomidorów nie można łączyć z ogórkiem MIT
To najczęściej powtarzany mit dotyczący łączenia produktów żywnościowych. Mówi on o rzekomym szkodliwym działaniu takiego połączenia, które sprawia, że w czasie połączenie obu warzyw wydzielają się szkodliwe związki. Ma on swoje źródło w zawartym w świeżych ogórkach składniku jakim jest askorbinaza. Jest to enzym, który powoduje rozkład witaminy C zawartej w pomidorach, ale też w innych warzywach. Jednak efekt działania askorbinazy jest krótkotrwały. Po spożyciu rozkłada się w przewodzie pokarmowym na aminokwasy i nie ma już wpływu na witaminę C zawartą w innych spożywanych przez nas produktach.
Dodatkowo pomidory nie są źródłem witaminy C, więc zjedzenie jednej porcji sałatki z zawartością pomidora i ogórka nie pozbawi nas dużej dawki tej witaminy. Dużo większe jej ilości znajdziemy w papryce, bakłażanie czy brokułach. Najważniejsze jest, aby codziennie spożywać różne warzywa i owoce w zalecanej ilości 400 g na osobę dorosłą. Dzięki temu zapewnimy sobie niezbędną do prawidłowego funkcjonowania porcję witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.