2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Miód jest znanym od pokoleń produktem stosowanym w okresie...
fot. 123rf

Co jeść, żeby nie chorować? Te produkty wzmocnią twoją odporność. Dodaj je do swojej diety już dziś. Podpowiadamy, po co warto sięgać

1. Miód

Miód jest znanym od pokoleń produktem stosowanym w okresie przeziębień. Większość źródeł naukowych oceniająca wpływ miodu na układ odpornościowy podaje, że skuteczna dzienna dawka miodu, spożywana przez 2-3 miesiące, mieści się w przedziale od 70 do 120 g (224-384 kcal). Zaobserwowano, że spożywanie 2,2 g miodu na kilogram masy ciała dziennie, tylko przez 2 tygodnie spowodowało wzrost ilości komórek układu odpornościowego – neutrofilów, eozynofilów oraz monocytów.

Miód należy dodawać do napojów o temperaturze ok. 50 stopni Celsjusza, gdyż substancje o dobroczynnym działaniu zawarte w miodzie nie są odporne na działanie wysokiej temperatury.

Zobacz również

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?

Polecamy

Ostrzeżenie GIS z 5.12: Propolis Forte suplement diety, 30 tabletek o smaku pomarańczowym

Ostrzeżenie GIS z 5.12: Propolis Forte suplement diety, 30 tabletek o smaku pomarańczowym

Katarzyna Szczerbowska: „Pacjenci nie powinni być izolowani”. Co dalej z CZP?

ROZMOWA
Katarzyna Szczerbowska: „Pacjenci nie powinni być izolowani”. Co dalej z CZP?

GIF wydał decyzję: zakaz wprowadzenia - Paracetamol Hasco (3.12)

GIF wydał decyzję: zakaz wprowadzenia - Paracetamol Hasco (3.12)