5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia i jej pestki stanowią znakomite źródło antyoksydantów,...
fot. Tim Mossholder/Pexels.com

Zrób z niej zupę, ciasto, a nawet kawę. W sezonie warto wykorzystać jej właściwości. Co się stanie, gdy codziennie będziesz jeść dynię?

Wspierają wygląd skóry, włosów i paznokci

Dynia i jej pestki stanowią znakomite źródło antyoksydantów, w tym witaminy A i E, które korzystnie wpływają na strukturę oraz wygląd włosów, skóry i paznokci. Warto także wspomnieć, że przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się komórek skóry, a tym samym na dłużej pozostaje ona sprężysta, a zmarszczki są mniej widoczne.

W pestkach dyni znajdziemy również cynk, który odżywia włosy i hamuje ich wypadanie. Dodatkowo olej z pestek dyni zmniejsza łamliwość włosów i zapobiega rozdwajaniu się końcówek.

Zobacz również

Kto nie powinien jeść chrzanu? Tym osobom może on poważnie zaszkodzić

Kto nie powinien jeść chrzanu? Tym osobom może on poważnie zaszkodzić

Zwróć uwagę na kolor „śpiochów”. Może wiele powiedzieć o stanie twojego zdrowia

Zwróć uwagę na kolor „śpiochów”. Może wiele powiedzieć o stanie twojego zdrowia

Polecamy

Grypa czy przeziębienie? Rozwiąż quiz i sprawdź, na co wskazują objawy oddechowe

Grypa czy przeziębienie? Rozwiąż quiz i sprawdź, na co wskazują objawy oddechowe

Tych parówek nie jedz, ani nie dawaj dzieciom. Mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu

Tych parówek nie jedz, ani nie dawaj dzieciom. Mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu

Wybierasz produkty w ten sposób? To błąd. Nie patrz tylko na oznaczenia Nutri-Score

Wybierasz produkty w ten sposób? To błąd. Nie patrz tylko na oznaczenia Nutri-Score