5 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Śliwa tarnina lub tarka (Prunus spinosa) jest krzewem...
fot. annekroiss/pixabay.com

Zbierzesz je w lesie i na łące, a czasem w ogrodzie. Przetwory z nich są zdrowsze niż z owoców uprawnych! To nie tylko rokitnik czy dereń

Na co jest dobra tarnina?

Śliwa tarnina lub tarka (Prunus spinosa) jest krzewem rodzącym niewielkie owoce w granatowym kolorze z niebieskim nalotem. Mają kwaśny i cierpki smak związany ze sporą zawartością kwasów (m.in. askorbinowego, czyli wit. C) i garbników (tanin), które działają ściągająco i lekko zapierająco.

Tarninę stosuje się w postaci odwarów m.in. przy biegunkach, zaburzeniach trawienia i nadmiernej fermentacji, stanach zapalnych jelit i układu moczowo-płciowego. Tradycyjnie używano jej w leczeniu bakteryjnej czerwonki i reumatyzmu, a także jako środek przeciwzapalny i moczopędny. Owoce przeznaczone do suszenia (temperatura 40-60 stopni Celsjusza, najwyższa pod koniec procesu) należy zbierać przed przymrozkiem.

Owoce tarniny przeznaczone na domowe przetwory takie jak nalewka (tzw. tarninówka) czy bezcukrowe powidła najlepiej przetwarzać po przemrożeniu na drzewie lub w zamrażarce.

Zobacz również

Nie myjesz się regularnie? Grozi ci tych 5 nieprzyjemnych skutków

Nie myjesz się regularnie? Grozi ci tych 5 nieprzyjemnych skutków

Zwróć uwagę na kolor „śpiochów”. Może wiele powiedzieć o stanie twojego zdrowia

Zwróć uwagę na kolor „śpiochów”. Może wiele powiedzieć o stanie twojego zdrowia

Polecamy

Przetestowałam nową szczoteczkę soniczną. Tego się nie spodziewałam

TYLKO U NAS
Przetestowałam nową szczoteczkę soniczną. Tego się nie spodziewałam

Piątek 13 cię przeraża? Możesz cierpieć na paraskewidekatriafobię

TYLKO U NAS
Piątek 13 cię przeraża? Możesz cierpieć na paraskewidekatriafobię

Co się stanie, gdy będziesz go jeść codziennie? Sprawdź, gdy masz reumatyzm i nadwagę

Co się stanie, gdy będziesz go jeść codziennie? Sprawdź, gdy masz reumatyzm i nadwagę