10 z 16
Poprzednie
Następne
Witaminy – działanie, dzienne zapotrzebowanie i najlepsze źródła. Kto i kiedy potrzebuje więcej poszczególnych witamin?
Witamina B7 lub B8 (biotyna, witamina H)
Zapotrzebowanie dzienne: kobiety i mężczyźni – 30 mcg.
Rola: składnik koenzymów uczestniczących w produkcji kwasów tłuszczowych, nukleinowych, aminokwasów, glikogenu, udział w procesach oddychania komórkowego, krzepnięcia krwi, wzrostu i rozwoju organizmu, prawidłowe działanie wit. B9 i B12, sprawny metabolizm i dobry stan skóry.
Źródła: podroby, jaja, ryby, mięso, orzechy i pestki, słodkie ziemniaki. TOP 3: jaja, schab wieprzowy, pestki słonecznika.
Kiedy potrzeba więcej: odchudzanie, choroby jelit, hiperglikemia, insulinooporność, poparzenie, żywienie pozajelitowe, leki: antybiotyki i sulfonamidy, spożywanie surowych jajek.