4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sól to ważny składnik pieczywa, wędlin, sera żółtego,...
fot. 123rf

Wieczorem 3 kg więcej niż rano? Poznaj 10 przyczyn wahań wagi w ciągu dnia

Sól

Sól to ważny składnik pieczywa, wędlin, sera żółtego, kiszonej kapusty, konserwowanych strączków, sosu sojowego, kaparów... 2 kawałki pizzy (ok. 300 g) zapewniają aż 3-4,5 g soli, a jeśli lubisz jadać ją z keczupem lub sosem czosnkowym dodaj jeszcze gram. Sól zatrzymuje wodę w organizmie powodując obrzęki i ograniczając wydalanie moczu, dlatego następnego dnia po konsumpcji wysokosodowej żywności możesz zaobserwować wyższą masę ciała, niż dnia poprzedniego. Nie martw się, to tylko woda!

Zobacz również

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Polecamy

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie

Nowy lek na otyłość i cukrzycę? Przyspiesza spalanie kalorii i zmniejsza apetyt

Nowy lek na otyłość i cukrzycę? Przyspiesza spalanie kalorii i zmniejsza apetyt