W ten sposób niszczysz swoją odporność. Unikaj tych nawyków, by wzmocnić swój układ immunologiczny i rzadziej chorować
Niezdrowa dieta
Dieta jest bardzo ważnym elementem, który w znaczący sposób wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego. To od składników odżywczych, witamin i mikroelementów w dużej mierze zależy, czy nasz układ odpornościowy jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość komórek odpornościowych, które będą nas chronić przed atakami chorobotwórczych drobnoustrojów. Obecnie jednak z powodu pośpiechu i stresu brakuje nam czasu na przygotowywanie pełnowartościowych posiłków, a te, które spożywamy „na szybko” służą tylko zaspokajaniu głodu zamiast odżywianiu organizmu.
Jeśli jednak zauważasz, że częściej łapiesz infekcje, które trwają dłużej niż zwykle, to warto się przyjrzeć w pierwszej kolejności diecie. Śmieciowe jedzenie obniża bowiem odporność, sprzyja powstawaniu stanów zapalnych, obniża nastrój i jest przyczyną nadwagi i otyłości. W walce z nawracającymi infekcjami pomogą posiłki bogate w witaminy, składniki mineralne, błonnik, białko i tłuszcze. Do swojego menu wprowadź więc duże ilości świeżych warzyw, owoców, ryb oraz nabiału. W budowaniu odporności pomogą również probiotyki, czyli żywe kultury bakterii, które zasiedlają jelita i hamują namnażanie się patogenów. Jedz więc kiszonki oraz jogurty zawierające pałeczki kwasu mlekowego Lactobacillus, a także bakterie Bifidobacterium oraz drożdże Saccharomyces boulardii.