Tych produktów nie powinno się jeść! Oto najbardziej niezdrowe jedzenie, które warto ograniczyć, a najlepiej całkiem unikać
Popcorn do mikrofalówki
Popcorn to jedna z najzdrowszych przekąsek – mało przetworzona i bogata w błonnik, a nawet przeciwutleniacze. Nie dotyczy to jednak ziarna do przygotowania w mikrofalówce, która dodatkowo obniża też jakość jedzenia. Nie tylko zawiera ok. 20 proc. tłuszczu, ale często jest to tłuszcz utwardzony (przynajmniej częściowo). Przekąska najczęściej zawiera olej palmowy, który nie jest korzystny dla organizmu ani środowiska (pod uprawę wyrębuje się lasy deszczowe), a do tego ma nawet 3 proc. soli, a często też sztuczny aromat.
Popcorn lepiej przygotować w domu, w garnku lub na patelni, z minimum soli i tłuszczu – najlepiej na oliwie z oliwek albo rafinowanym oleju rzepakowym z pierwszego tłoczenia. A z tych gotowych wybierać z masłem shea albo tłuszczem kokosowym.