Tych produktów nie powinno się jeść! Oto najbardziej niezdrowe jedzenie, które warto ograniczyć, a najlepiej całkiem unikać
Zupka chińska
Najtańszy fast food nie może być zdrowy, jednak konsumenci nie doceniają jego wad. A tzw. zupka chińska ma ich wiele. To przede wszystkim smakowity, bo smażony w głębokim oleju, często palmowym, makaron zawiera nawet ok. 25 proc. tłuszczu. Zawiera kwasy trans – podobnie jak saszetka nadająca daniu smak. Natomiast składnikiem saszetki z przyprawami są zwykle fosforany oraz glutaminian sodu, który przyczynia się bólów głowy, zaburzeń gastrycznych i skoków ciśnienia krwi, a także zmniejsza wrażliwość kubków smakowych. Danie zawiera przy tym dużo sodu i jeszcze gorzej, gdy danie przygotowywane jest w plastikowym opakowaniu, w najgorszym razie – ze styropianu. Zawiera wtedy szkodliwe, a nawet rakotwórcze związki z tworzyw sztucznych.
Chińskie dania najlepiej przyrządzać samodzielnie – również z gotowych, ale lepszej jakości produktów. A z suchych dań wybierać te zawierające liofilizowane warzywa, nasiona roślin strączkowych i kasze.