Tłuste produkty w diecie odchudzającej? Tak, ale nie wszystkie! Włącz je do jadłospisu redukcyjnego i sprawdź, jak zareaguje twój organizm
Pestki i nasiona
Pestki są kalorycznym i tłustym produktem, jednak warto wprowadzić je do jadłospisu odchudzającego. Dlaczego? Ponieważ zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają walkę o lepszą sylwetkę. Łyżeczka pestek słonecznika o wadze 10 g to źródło 58 kcal oraz 4,4 g tłuszczy, z czego 4 g to nienasycone kwasy tłuszczowe. Ten produkt zawiera również znaczą ilość fitosteroli (322 mg/100 g), czyli związków o działaniu obniżającym stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi. Z kolei nasiona szałwii hiszpańskiej, czyli chia to znakomite źródło białka roślinnego (17 g na 100 g), nienasyconych kwasów tłuszczowych (27,3 g na 100g ) oraz błonnika pokarmowego (34,4 g na 100 g), który zwiększa uczucie sytości oraz przyspiesza usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu.