5 z 17
Poprzednie
Następne
Tak odchudzisz każdą z 12 potraw na Wigilię. Tradycyjna kolacja będzie lżejsza i wciąż pyszna! Zobacz sposoby na lekkie dania świąteczne
Wigilijna ryba w wersji light
Aby odchudzić potrawę z karpia, dorsza lub łososia, zamiast panierować ryby i je smażyć, znacznie lepiej upiec je w piekarniku. Filety, ich kawałki czy dzwonka można nasmarować zgniecionym czosnkiem, obłożyć plasterkami cebuli i cytryny oraz gałązkami tymianku lub rozmarynu, a następnie tak przygotowane umieścić na kilka godzin w lodówce, by przeszły ich smakiem i aromatem.
Ryby najlepiej piec pod przykryciem – ogranicza to ilość wyparowanej wody, dzięki czemu są po przygotowaniu bardziej soczyste. Aby danie zbytnio nie wysychało, przed wstawieniem go do rozgrzanego piekarnika można skropić je odrobiną oleju rzepakowego lub oliwy bądź obłożyć kilkoma małymi plasterkami dobrego masła.