9 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To biały barwnik używany nie tylko w żywności (zwłaszcza w...
fot. Anna Rokicka-Żuk

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E171 – Dwutlenek tytanu

To biały barwnik używany nie tylko w żywności (zwłaszcza w gumach do żucia, cukierkach, lukrach itp.), ale również w opakowaniach do żywności, lekach i suplementach diety oraz kosmetykach, m.in. pastach do zębów i kremów z filtrem UV.

Coraz szersze zastosowanie znajduje postać dwutlenku tytanu sproszkowana do wielkości nanocząstek (skala pojedynczych atomów i cząsteczek), które mają możliwość swobodnego przenikania przez nabłonek jelit. W ten sposób wywołują silne reakcje zapalne, uszkadzają komórki oraz są stopniowo gromadzone się w organizmie. Sprzyja to chorobom zapalnym jelit i nasileniu tych istniejących, m.in. przy wrzodziejącym jelicie grubym czy jelicie drażliwym. Nanocząsteczki są też wiązane przez bakterie występujące w przewodzie pokarmowym, przez co chorobotwórcze drobnoustroje mogą być słabiej wykrywalne dla układu odpornościowego.

Zobacz również

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?

Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?

Polecamy

Rzadki wirus w ściekach. To pierwszy taki przypadek. GIS: „sytuacja alertowa”

Rzadki wirus w ściekach. To pierwszy taki przypadek. GIS: „sytuacja alertowa”

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca