Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne
E171 – Dwutlenek tytanu
To biały barwnik używany nie tylko w żywności (zwłaszcza w gumach do żucia, cukierkach, lukrach itp.), ale również w opakowaniach do żywności, lekach i suplementach diety oraz kosmetykach, m.in. pastach do zębów i kremów z filtrem UV.
Coraz szersze zastosowanie znajduje postać dwutlenku tytanu sproszkowana do wielkości nanocząstek (skala pojedynczych atomów i cząsteczek), które mają możliwość swobodnego przenikania przez nabłonek jelit. W ten sposób wywołują silne reakcje zapalne, uszkadzają komórki oraz są stopniowo gromadzone się w organizmie. Sprzyja to chorobom zapalnym jelit i nasileniu tych istniejących, m.in. przy wrzodziejącym jelicie grubym czy jelicie drażliwym. Nanocząsteczki są też wiązane przez bakterie występujące w przewodzie pokarmowym, przez co chorobotwórcze drobnoustroje mogą być słabiej wykrywalne dla układu odpornościowego.