9 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To biały barwnik używany nie tylko w żywności (zwłaszcza w...
fot. Anna Rokicka-Żuk

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E171 – Dwutlenek tytanu

To biały barwnik używany nie tylko w żywności (zwłaszcza w gumach do żucia, cukierkach, lukrach itp.), ale również w opakowaniach do żywności, lekach i suplementach diety oraz kosmetykach, m.in. pastach do zębów i kremów z filtrem UV.

Coraz szersze zastosowanie znajduje postać dwutlenku tytanu sproszkowana do wielkości nanocząstek (skala pojedynczych atomów i cząsteczek), które mają możliwość swobodnego przenikania przez nabłonek jelit. W ten sposób wywołują silne reakcje zapalne, uszkadzają komórki oraz są stopniowo gromadzone się w organizmie. Sprzyja to chorobom zapalnym jelit i nasileniu tych istniejących, m.in. przy wrzodziejącym jelicie grubym czy jelicie drażliwym. Nanocząsteczki są też wiązane przez bakterie występujące w przewodzie pokarmowym, przez co chorobotwórcze drobnoustroje mogą być słabiej wykrywalne dla układu odpornościowego.

Zobacz również

Pożar w Powiatowym Zespole Szkół w Warcie. Ponad 60 osób ewakuowanych! ZDJĘCIA

Pożar w Powiatowym Zespole Szkół w Warcie. Ponad 60 osób ewakuowanych! ZDJĘCIA

Praca w policji w Radomsku. Urząd pracy zapraszamy na spotkanie informacyjne

Praca w policji w Radomsku. Urząd pracy zapraszamy na spotkanie informacyjne

Polecamy

Kiedy pić kawę? Ekspertka od snu podaje konkretną godzinę

Kiedy pić kawę? Ekspertka od snu podaje konkretną godzinę

„17-latek miał tak zniszczone płuca, że musiał mieć transplantację”. To już plaga!

„17-latek miał tak zniszczone płuca, że musiał mieć transplantację”. To już plaga!

Masz taką budowę ciała? Możesz być bardziej podatny na raka jelita

Masz taką budowę ciała? Możesz być bardziej podatny na raka jelita