7 z 14
Poprzednie
Następne
Ryba na Wigilię w zdrowym i nietuzinkowym wydaniu. Te przepisy zaskoczą wszystkich i sprawią, że będziesz przyrządzać je co roku na Święta
Dorsz na parze po grecku
1. Przygotuj warzywa: podsmaż na 3 łyżkach oliwy cebulę i białą część pora, dodaj starte na tarce 4 marchewki, 2 pietruszki i kawałek selera, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, świeżo mielony pieprz i sól, dolej nieco bulionu lub wody i uduś do miękkości.
2. Przygotuj rybę: umyte i osuszone kawałki dorsza podsmaż na łyżce oliwy po minucie na stronę, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego, oprósz solą lub skrop sosem sojowym, podlej bulionem warzywnym, dołóż po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, zamknij naczynie i piecz rybę w 180ºC przez ok. 15 min.