Przekąski na kameralne spotkanie. Top 10 przepisów na smaczne i zdrowe przystawki na zimno
Fit pizzerinki
Pizza jest daniem smacznym, lecz wysokokalorycznym. Na szczęście można przygotować ją w nieco lżejszej wersji, a także w mniejszym rozmiarze, dzięki czemu łatwiej kontrolować wielkość porcji. W tradycyjnym cieście drożdżowym jasną pszenną mąkę wystarczy zamienić na pełnoziarnistą orkiszową, zasobniejszą w cenne składniki odżywcze, a także wykorzystać warzywne dodatki i niskotłuszczowy ser.
Składniki na ok. 12 sztuk.
Ciasto:
• 360 g mąki orkiszowej razowej,
• 250-300 ml letniej wody,
• 8 g suchych drożdży,
• 2 łyżki oliwy z oliwek,
• 1 łyżeczka cukru,
• ¼ łyżeczki soli.
Dodatkowo:
• ok. 100 g koncentratu pomidorowego łyżeczkę oregano,
• 2 kulki sera mozzarelli light,
• 24 oliwki,
• mała papryka.
Sposób wykonania:
Zaczyn: Drożdże rozpuścić w połowie szklanki wody, a następnie dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać składniki, by zlikwidować grudki, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do podwojenia objętości.
Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dodać zaczyn i resztę wody. Wyrabiać ciasto na początku drewnianą łyżką, a następnie rękami przez ok. 10 minut dodając jednocześnie oliwę. W ten sposób przygotowane ciasto należy uformować w kulkę i ułożyć w misce obsypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, aby wyrosło.
Składanie pizzerinek:Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych porcji, a każdą z nich uformować w cienki i okrągły placuszek. Spód pizzy posmarować koncentratem pomidorowym wymieszanym z oregano i pieprzem, obłożyć plasterkami oliwek, kawałkami papryki i posypać startym serem.
Pieczenie: Pizzerinki ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. na ok. 10-12 minut.