Polacy jedzą za dużo cukru! Jak to wpływa na ich zdrowie? [RAPORT]
W JOGURTACH MOŻE BYĆ WIĘCEJ CUKRU NIŻ W COCA-COLI!
Jogurty mogą mieć wyższą zawartość cukru na 100 g niż słodkie napoje gazowane. Wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Leeds potwierdziły, że nawet jogurty organiczne mogą zawierać więcej cukru niż Coca-Cola.
Po przepadaniu ponad 900 jogurtów dostępnych na brytyjskim rynku eksperci wykazali, że najwięcej cukru na 100 g zawierają:
• deserki jogurtowe (16,4 g),
• jogurty organiczne i ekologiczne (13,1 g),
• jogurty aromatyzowane (12 g),
• jogurty owocowe (11,9 g),
• jogurty dla dzieci (10,8 g – ponad 2 łyżeczki w 1 opakowaniu)
• napoje jogurtowe (9,1 g).
Najmniej cukru na 100 g mają zaś jogurty naturalne i greckie (5 g).
Napoje słodzone mają zaś w składzie średnio od 7 do 13 g cukru na 100 ml. W puszcze o pojemności 330 ml znajduje się przeciętnie od 5 do 9 łyżeczek cukru.