Po rozum do głowy, czyli co robić, by nasz mózg działał sprawniej?
PRZEGRYZAJ ORZECHY!
Nie bez powodu Matka Natura sprawiła, że orzechy włoskie do złudzenia przypominają ludzki mózg. Dlaczego? Okazuje się, że mają niebagatelny wpływ na ten organ.
Naukowcom z Harvard Medical School udało się udowodnić, że dzięki tej zdrowej przekąsce można pobudzać aktywność neuronów w tym obszarze mózgu, który jest odpowiedzialny za podejmowanie decyzji.
Według ekspertów wystarczy zjeść zaledwie 3 orzechy włoskie, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Choć zawierają one sporo antyoksydantów, które działają odmładzająco na organizm, to jednak nie należy z nimi przesadzać. Są dosyć kaloryczne (mają ok. 666 kcal na 100 g).
Oprócz orzechów włoskich (których nazwa nie wywodzi się wcale z Włoch, tylko z Wołoszczyzny, czyli dawnej Rumunii, z której dotarły do Polski), podczas nauki warto przegryzać także m.in. migdały (obniżające ciśnienie krwi) czy bogate w żelazo nerkowce. Lepiej, by nie były solone i konserwowane dwutlenkiem siarki (E220). Przed zakupem koniecznie czytajmy etykiety!