Po rozum do głowy, czyli co robić, by nasz mózg działał sprawniej?
MĄDRZE SIĘ ODŻYWIAJ – JEDZ Z... GŁOWĄ!
Przed sesją egzaminacyjną lepiej unikaj śmieciowego jedzenia. Fast food zastąp produktami bogatymi w cenne kwasy omega-3 (siemię lniane ma ich więcej niż niektóre gatunki ryb), a do porannej owsianki lub świeżo zaparzonej kawy dodaj szczyptę cynamonu.
Wyniki najnowszych badań naukowców z USA potwierdzają, że ta aromatyczna przyprawa działa zbawiennie na nasze neurony. Nie dość, że ma pozytywny wpływ na pamięć, to na dodatek może chronić nas przed zmianami neurodegeneracyjnymi mózgu, ograniczając ryzyko takich chorób jak alzheimer czy parkinson.
Jeśli czeka Cię intensywna praca umysłowa, koniecznie włącz do diety pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B awokado, bogate w antyoksydanty jagody i gorzką czekoladę z wysokoprocentową zawartością kakao. Zawarte w nich substancje odżywcze i wartościowe tłuszcze wspomagają funkcje poznawcze i mogą sprawić, że nasz mózg będzie ostry jak brzytwa!