4 z 9
Poprzednie
Następne
Owsianka nie dla każdego. Kto nie powinien jeść płatków owsianych? Sprawdź, czy jesteś w grupie, której mogą zaszkodzić
Cukrzyca i inne zaburzenia poziomu cukru we krwi
Spożywanie owsianki jest wskazane dla osób z cukrzycą ze względu na wysoki poziom błonnika pokarmowego, który ułatwia utrzymanie cukru na właściwym poziomie. Jednak w ich przypadku sposób przygotowania płatków jest szczególnie istotny. Ponieważ mają one dość mdły smak, do owsianki często dodajemy słodkie dodatki, takie jak miód, cukier czy syrop klonowy, trafiają do niej także czekolada czy owoce kandyzowane.
Dlatego osoby ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą powinny bardzo uważać na to, co dodają do miski z płatkami, aby zdrowe śniadanie nie przyniosło gwałtownego skoku cukru we krwi. Powinny być także ostrożne kupując gotowe mieszanki płatków, ponieważ bardzo często mają one wiele sztucznych dodatków i słodzików.